DOORZETTEN IS ONZE KRACHT

Rolstoelrugby:
Sinds 1 april 2019 is Diok gestart met een rolstoelrugby team, de QR Diok Dragons.

Rolstoelrugby, gecreëerd door atleten met een dergelijke afwijking, bestaat uit verschillende elementen van rugby, basketbal en handbal. Waarbij het full-contact gedeelte van de sport het meest overeenkomt met rugby.

Voor wie:
Rolstoelrugby is een gemixte teamsport voor mannen en vrouwen (vanaf ca. 14 jaar tot ….) met een hoge functiebeperking in de handen en armen. Denk bijvoorbeeld aan een hoge incomplete dwarslaesie of FFU syndroom (Femur, Fibula, Ulna syndroom).

Je kunt de sport eerst een aantal maanden uitproberen, wij verzorgen dan voor jou een leenrolstoel. Ook checken we samen met de rolstoelrugby bond of jij met jouw handicap in aanmerking komt voor deze sport. Meetrainen kun je natuurlijk altijd, maar om in competitieverband rolstoelrugby te spelen moet je aan de randvoorwaarden van de IWRF (International Wheelchair Rugby Foundation) voldoen.

Op het moment dat je besluit dat dit de sport voor jou is, volgt er een classificatie. Hierin wordt bepaald in welke mate jij een functiebeperking hebt. Hiervoor krijg je een aantal punten tussen 0,5 en 3,5. Tijdens een wedstrijd mogen er maximaal 8 punten tegelijkertijd op het veld staan.

Onderaan de pagina vind je nog meer informatie over de sport, maar kijk ook eens op:

http://rolstoel-rugby.nl/
https://www.iwrf.com/?page=home

Of zoek op ‘murderball’ in YouTube:

Trainingstijden:
Van 1 november tot en met 1 april:
Dag:       Woensdag
Tijd:       20:00-21:30 (zaal open 19:30)
Locatie:  Het Gebouw , Arubapad 2

Vanaf 6 april:
Dag:       Maandag
Tijd:       20:00-21:30 (zaal open 19:30)
Locatie:  3 Octoberhal, Smaragdlaan 99

Aanmelden / informatie:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Teamfoto:

Hoe zit een wedstrijd in elkaar?
De wedstrijden worden, in tegenstelling tot normaal rugby, binnen gespeeld op een basketbalveld. Twee teams van vier spelers strijden tegen elkaar om de bal over de doellijn van de tegenstander proberen te krijgen. Waarbij het verdedigende team er alles aan doet om dat te voorkomen. Maar alleen de rugbyrolstoel mag gebruikt worden om de tegenstander te blokken of tot stilstand te brengen.

Een wedstrijd bestaat uit 4x 8 minuten, waarbij de tijd stopt als de bal uit het veld is. Er vindt ook een langere pauze plaats tussen kwart 2 en 3. De teams kunnen vier time-outs en de coach kan twee time-outs op tactische wijze of uit nood inzetten.  Er zijn twee scheidsrechters aanwezig, die de regels handhaven en indien nodig straffen uitdelen. De straffen variëren van een turnover (bal voor de tegenstander), tot penalty’s van één of twee minuten.

De stoelen
De rolstoelen waarin de atleten spelen, zijn op maat gemaakt en zijn zo gebouwd dat hiermee spijkerharde tackles uitgedeeld en geïncasseerd kunnen worden. Er bestaan twee verschillende stoelen, een aanvalsstoel (plaatje 1) en een verdedigingsstoel (plaatje 2). De aanvalsstoel wordt gebruikt door de spelers met meer functie in de handen en armen. De aanvaller is vaak degene die met de bal door de verdediging moet zien te komen, vandaar het aerodynamisch design.

De verdedigingsstoel is gebouwd met een bumper, waarmee het de aanvalsstoelen vast kan zetten en het lastig kan maken om er voorbij te komen. Deze stoel wordt vooral gebruikt door spelers met veel beperking. 

Topsport niveau in Nederland
In Nederland is al jaren een competitie aan de gang met zes clubs uit verschillende delen van het land en een club uit Vlaanderen. Rolstoelrugby is aangesloten bij de bond Gehandicaptensport Nederland. Jaarlijks wordt door de bond een officieel Nederlands Kampioenschap georganiseerd.

Paralympische sport en internationale competitie
Rolstoelrugby is sinds 2000 een paralympische sport, waarin grote namen, als Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Frankrijk strijden om de gewilde gouden plak. Het Nederlands team kan zich in augustus 2019 proberen te plaatsen voor de paralympische spelen, als het de finale bereikt van het Europees Kampioenschap. Nederland heeft de afgelopen jaren flink gewerkt aan het team, waardoor ze in 1 jaar tijd kampioen zijn geworden van Europa divisie C en B. Dit betekent dat Nederland gepromoveerd is tot divisie A, en zich met de top van Europa mag meten tijdens het EK.

Stand van zaken bij Diok
Op het moment zitten we nog volop in de voorbereidingsfase en wordt er hard gewerkt aan het opzetten van een team. Op het moment dat we voldoende spelers hebben willen wij instromen in de competitie. Tot die tijd kunnen we wel aan toernooien meedoen waar met mix-teams gespeeld wordt.

Afbeelding 1: Veld rolstoelrugby

Afbeelding 2: Aanvalsstoel

Afbeelding 3: Verdedigingsstoel

0
0
0
s2smodern

 

RC DIOK Leiden

Smaragdlaan 101

2332 JP Leiden

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand