DOORZETTEN IS ONZE KRACHT

Hilversum, 28 april 2018. De competitie in de rugby ereklasse loopt op zijn eind. De finalisten voor de laatste wedstrijd op 20 mei in Amsterdam zijn bepaald. RC Hilversum en RC ‘t Gooi zullen dan strijden om de landstitel. Toch werd er zaterdag in Hilversum gespeeld om de eer. Het als derde geplaatste DIOK nam het op tegen koploper Hilversum. De hele competitie was het verschil tussen de eerste drie ploegen klein. Zou het DIOK lukken om Hilversum, dat zij deze competitie niet hebben kunnen verslaan, alsnog wedstrijdpunten te ontfutselen?
Hilversum opent de wedstrijd na kick off. Binnen vijf minuten scoort Hilversum de eerste try van de wedstrijd. De conversie is te kort, 5-0. DIOK wordt na deze snelle score wakker en gaat in de aanval. Het is duidelijk dat Head of Rugby, Andy Egonu, heeft gekozen voor een jonge opstelling deze wedstrijd. Mees van Oord, Jake Stamenkovic, beiden afgkomstig uit DIOKs eigen jeugd, en Wolf van Dijk staan in de basis. De eerste rij van Leiden mist echter een aantal vertrouwde gezichten. Zowel Robin Moenen als Richard Manly spelen niet mee. Captain Ross Bennie Coulson komt net terug van een blessure en start vanaf de reservebank.

DIOK laat zich verrassen
Hilversum maakt een geweldige break. Uitstekend verdedigend werk van DIOK onderschept de aanval en draait de rollen om. Na een aantal mooie aanvallen over en weer verovert Hilversum de bal en legt de bal over de lijn. De conversie is mis. 10-0.
Het spel is 27 minuten onderweg en uit een snelle aanval waar Leon Koenen de bal naar voor brengt, scoort Tom Altink de eerste try voor DIOK. De conversie van Leon Koenen is raak, 10-7. Hilversum laat het er niet bij zitten en loopt, tot verrassing van DIOK, dwars door de verdediging van de bezoekers heen. Een try is het resultaat en de conversie is raak, 17-7. Hilversum heeft in deze fase de overhand. DIOK slaagt er in de rust te bewaren en weet de rust in te gaan met tien punten achterstand.

De score gaat gelijk op
Na de rust gaat het aanvalsgeweld van Hilversum door. De scrum van de Leidse hoofdmacht redt het niet tegen Hilversum. Het krachtsverschil is daar te groot. Dat weerhoudt de Leidenaren echter niet om toch te blijven aanvallen. Uit een mooie run van Stefan Noort komt de bal in handen van Mees van Oord die de bal handig over de lijn legt. De conversie is mis. 17-12. Tijdens de try van Van Oord maakt een speler van Hilversum een belemmerende overtreding en wordt met een gele kaart van het veld gestuurd. Inmiddels zijn Reda Dadi, Ross Bennie Coulson en Pierre Mounal in het spel gekomen. Nog maar net op het veld scoort Ross Bennie Coulson uit een prachtige aanval een try. De conversie uit de lastige hoek gaat net naast, maar de stand is gelijk, 17-17.
DIOK is op dreef. Stefan Noort, die een geweldige wedstrijd speelt, maakt weer een prachtige break waaruit Alex Barnas de bal in handen krijgt en hem tussen de palen legt. De conversie wordt benut door Pierre Mounal, 17-24. Hilversum komt echter terug en scoort uit een scrum. Ook deze conversie is raak en de partijen staan weer op gelijke hoogte, 24-24. 
Met nog 17 minuten op de klok is Hilversum weer in de aanval en DIOK verdedigt uitstekend. Hilversum blijft de druk er op houden. Ondanks dat er niets meer op het spel staat behalve de eer is, beleeft het publiek een mooie wedstrijd vol spanning. Een scrum in het try-gebied van DIOK eindigt uiteindelijk in een try voor Hilversum. De conversie gaat naast en de Leidenaren kijken weer tegen een achterstand aan, 29-24.

De Rugby Club D.I.O.K (Doorzetten Is Onze Kracht) Leiden is op 28 maart 1971 opgericht met steun van het Leidsch Studenten Rugby Gezelschap (LSRG). Na een snelle en succesvolle groeifase promoveerde DIOK in het seizoen 1975-1976 naar de Ereklasse van de nationale rugbycompetitie, waaruit de club sindsdien niet meer is weggeweest. DIOK is daarmee een van de verenigingen in Leiden die sport beoefenen op het hoogste nationale niveau.

Landskampioenschappen:
In het tweede lustrumjaar 1981 behaalde DIOK voor het eerst het landskampioenschap. Een jaar later verhuisde de vereniging naar een eigen accommodatie aan de Smaragdlaan in Leiden. Hierdoor kon de jeugd optimaal opgeleid worden.  In de tweede helft van de jaren tachtig ontstond een prachtige combinatie van jeugdige talenten en ervaren spelers. In het seizoen 1988-1989 was deze DIOK-selectie zo goed dat het team ongeslagen kampioen van Nederland werd.

Vanaf 1989 beleefde DIOK sportief een bijzonder decennium. In 1993 waren maar liefst twaalf DIOK-spelers opgenomen in de selectie van het Nederlands team. DIOK werd in 1999 voor de tiende keer op rij (!) rugbykampioen van Nederland. Een record dat zelfs is vermeld in het Guiness Book of Records. In 2001 werden de dames van DIOK Landskampioen.

Clubwaarden en ontwikkeling:
Vanuit de clubwaarden Respect – Commitment – Discipline – Integriteit – Onbaatzuchtigheid – Kameraadschap is de clubambitie om op hoog niveau te presteren in alle competities.

Dit geldt van de jongste jeugd tot de dames en herenselecties. Om dit te realiseren is er  optimale aandacht voor begeleiding, training en ontwikkeling. Zowel fysiek als mentaal. Naast het trainen van de spelers is er ook aandacht voor het opleiden van trainers en referees.

Jeugd en school:
Jeugdspelers van DIOK hebben het voorrecht als men naar het Leonardo college gaat om onder schooltijd  2-3 maal per week extra rugbytrainingen te krijgen. De jeugd wordt begeleid in hun fysiologische ontwikkeling maar ook in huiswerkbegeleiding. Jeugd die bij het Leonardo college de sportklassen volgen hebben meetbaar betere schoolresultaten.

De combinatie school-rugby is een winner.

Trips:
Trips naar het buitenland zijn een onderdeel van de rugbycultuur. Zowel  voor de jeugd als voor de senioren. DIOK heeft hierin een rijke traditie. Elk jaar gaan er teams van DIOK naar het buitenland en bezoeken buitenlandse teams de club.

Doorzetten Is Onze Kracht:
DIOK is een club met een roemrijke geschiedenis. Maar vooral met een gezonde toekomst. Rugby is de sterkst groeiende sport in Nederland. DIOK is mede toonaangevend. Er zijn meer dan 400 leden in de jeugd-, dames,- heren- en Oude Meestersklassen. Maar ook ouders van jeugdleden en vele vrijwilligers beleven plezier aan het rugby en leveren ieder op zijn wijze een bijdrage aan het floreren en de continuïteit van de club. DIOK bruist en sprankelt.

U bent van harte welkom op ons goed geoutilleerde sportcomplex.

Lid worden van DIOK is heel eenvoudig. Kom op een van de trainingsavonden langs om te kijken naar een training. Als je dit iets lijkt, kan je met een training meedoen. Voor trainingstijden kijk bij TRAININGEN.

Als je onder de 18 jaar bent, vraag in het clubgebouw eerst naar iemand van de DIOK Jeugdcommissie, dan kunnen we je vertellen hoe jeugdrugby wordt beoefend. We nemen je mee naar het team van jouw leeftijd. Om je komst aan te kondigen, mag je ook een mailtje sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Je kan niet gelijk meespelen met een wedstrijd, maar je kunt wel gratis 6 weken bij ons komen trainen. Het enige wat je moet meenemen zijn trainingskleren, een paar sportschoenen met noppen (bijvoorbeeld voetbalschoenen). Je koopt een gebitsbeschermer op de club. Vervolgens de instructies van de trainers opvolgen.

Hier zeggen we ook wel dat je de sport niet moet zien, maar moet ervaren. Meld je aan via ons digitale inschrijfformulier. Wij schrijven je direct in als kandidaat-lid en dan ben je direct verzekerd, want zonder verzekering mag je niet spelen. Je kunt bij ons dan twee keer in de week trainen en kennismaken met de club, je teammaatjes en rugby. Als je na die maand bent aangestoken door het rugbyvirus schrijven we je officieel in als lid, we melden je aan bij de Rugby Nederland - Nederlandse Rugby Bond - en dan kan jouw carrière als rugbyspeler beginnen.

Meld je hier aan!

Zie ook onze Algemene Voorwaarden

De contributies zijn door de Algemene Leden Vergadering vastgesteld. Dit zijn de tarieven voor seizoen 2017-2018.

Basis leden:

 

Guppen (2012 en later)

€ 125

Turven (2010 en 2011)

€ 150

Benjamins (2008 en 2009)

€ 175

Mini's (2006 en 2007)

€ 175

Cubs (2004 en 2005)

€ 225

Junioren (2002 en 2003)

€ 225

Colts (2000 en 2001)

€ 250

Senioren Dames (1999 en eerder)

€ 320

Senioren Heren (1999 en eerder)

€ 320

   

Overige leden:

 

Studenten Dames

€ 270

Studenten Heren

€ 270

Oude Meesters/Recreanten

€ 200

Niet-spelende leden

€ 120

 

Toelichting:

  • Basis- en studenten lidmaatschap is inclusief Rugby Nederland-spelerskaart voor deelname aan de competitie
  • Oude Meesters/Recreantenlidmaatschap is inclusief  Rugby Nederland-recreantenkaart voor deelname aan vriendschappelijke wedstrijden, toernooien en 6 competitie wedstrijden.

Familiekorting:

  • Voor gezinsleden wonende op hetzelfde adres, geldt een familiekorting van 10 procent van het totaalbedrag van de contributies.

Inning contributies:

  1. Via automatische incasso:  het factuurbedrag wordt door DIOK geïncasseerd conform het aantal afgesproken termijnen. Incasso geschiedt bij voorkeur  in een keer, in twee keer of in vier keer. De Incassomaanden zijn 1 augustus, 1 september, 1 oktober en 1 nov

Training jeugd seizoen 2018-2019 - start week vanaf 21 augustus.

Maandag:
18:30 tot 19:45 Benjamins (U10)
18:30 tot 20:00 Mini's (U12)

Dinsdag :
18:15 - 19:45 Cubs (U14), Junioren (U16) en Colts (U18)
20:00 - 21:30 Senioren

Woensdag:
18:30 - 19:30 Turven (U8)
18:30 - 19:45 Benjamins (U10)
18:30 - 20:00 Mini's (U12)

Donderdag:
18:15 - 19:45 Cubs (U14), Junioren (U16) en Colts (U18)
20:00 - 21:30 Senioren

Zaterdag:
9:00 - 9:45 Guppen (U6) (1 keer in de 2 weken)

Hilversum trekt aan het langste eind
Kan DIOK dit nog inlopen? Het Leidse team gaat er in iedergeval wel voor. DIOK zit heel fel in de wedstrijd en geeft zich nog niet gewonnen. Ook Hilversum ruikt de winst en zet weer een mooie aanval op. De verdediging van DIOK staat als een huis, maar het mag uiteindelijk niet meer baten. Hilversum komt nogmaals tot scoren en bepaalt de eindstand op 34-24.

De stand in de ereklasse
In de ereklasse was de stand in het vorige speelweekend al bepaald. RC Hilversum voert de lijst aan gevolgd door RC ‘t Gooi op vier punten achterstand. DIOK bezet stevig de derde positie, gevolgd door het Zeeuwse Oemoemenoe. Alleen RC DIOK en Oemoemenoe hebben nog een wedstrijd op het schema staan. Aanstaande zaterdag nemen de nummer drie en vier het tegen elkaar op in Leiden. Invloed op de eindklassering in de ereklasse heeft deze wedstrijd niet meer, zowel DIOK als Oemoemenoe kunnen hun positie niet meer verliezen. Toch belooft het een spannende wedstrijd te worden voor DIOK tegen het taaie Oemoemenoe. De wedstrijd wordt gespeeld in het rugbypark aan de Smaragdlaan op 5 mei om 15.00 uur.

Foto’s:             Els Barnas
Tekst:              Welmoet Lugt

0
0
0
s2smodern

 

RC DIOK Leiden

Smaragdlaan 101

2332 JP Leiden

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand