DOORZETTEN IS ONZE KRACHT

Diok start met rolstoelrugby

Diok maakt bekend dat zij in het eerste kwartaal van 2019 zullen starten met een rolstoelrugby team.

Rolstoelrugby, ook wel murderball genoemd, is een extreme sport voor mensen met een fysieke beperking.  Rolstoelrugby is een full-contactsport die zijn oorsprong vindt in basketbal, ijshockey en natuurlijk rugby. In Nederland zijn op dit moment zeven teams en het Nederlands team hoopt zich in augustus te plaatsen voor de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo.

Een enthousiaste speler van het Amsterdamse team, Davy van der Dop, is geboren en getogen in Leiden. Dat in onze regio nog geen team is vindt hij een gemis voor Leiden. Daarom heeft hij Diok op het idee gebracht een team te starten. Deze karaktersport sluit ook perfect aan bij de waarden van Diok. Een club waar iedereen ongeacht achtergrond of fysieke kenmerken kan sporten en ambities om topsportniveau te bereiken kan nastreven.

Op 10 december kan Leiden en omgeving kennis maken met deze sport. De captain van het Nederlands rolstoelrugbyteam, Reda Haouam, geeft clinics. De kans voor iedereen die nieuwsgierig is om deze ruige en dynamische sport uit te proberen. De mannen van het eerste team van Diok durven deze uitdaging wel aan en zullen daarom een oefenwedstrijd spelen tegen het rolstoelrugby team The Amsterdam Terminators. Aansluitend geeft Haouam een gastcollege over de sport en het verhaal achter de spelers.

Heb je interesse in de sport en een incomplete dwarslaesie of een verminderde arm- en handfunctie neem dan contact op met This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Datum:            Maandag 10 december 2018
Tijd:                Clinics en oefenwedstrijd     13:00-15:00 uur
                        Gastcollege                           15:00-16:00 uur

Locatie:           Hogeschool Leiden
                        Zernikedreef 11, 2333 CK Leiden
                        Clinic in gymzaal (volg borden)
                        Gastcollege tuinzaal (volg borden)

---------------------
Pers is welkom, i.v.m. privacyregels Hogeschool Leiden graag aanmelden bij: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
--------------------

Factsheet Rolstoelrugby:
Hoewel de regelgeving van de sport bijna oneindig lijkt, proberen we de sport kort en bondig uit te leggen.

Introductie
Rolstoelrugby is een gemixte teamsport voor mannen en vrouwen met een hoge functiebeperking in de handen en armen. Denk bijvoorbeeld aan een hoge incomplete dwarslaesie of FFU syndroom (Femur, Fibula, Ulna syndroom). Rolstoelrugby, gecreëerd door atleten met een dergelijke afwijking, bestaat uit verschillende elementen van rugby, basketbal en handbal. Waarbij het full-contact gedeelte van de sport het meest overeenkomt met rugby. 

Afbeelding 1: Veld rolstoelrugby

Hoe zit een wedstrijd in elkaar?
De wedstrijden worden, in tegenstelling tot normaal rugby, binnen gespeeld op een basketbalveld. Twee teams van vier spelers strijden tegen elkaar om de bal over de doellijn van de tegenstander proberen te krijgen. Waarbij het verdedigende team er alles aan doet om dat te voorkomen. Maar alleen de rugbyrolstoel mag gebruikt worden om de tegenstander te blokken of tot stilstand te brengen.

Een wedstrijd bestaat uit 4x 8 minuten, waarbij de tijd stopt als de bal uit het veld is. Er vindt ook een langere pauze plaats tussen kwart 2 en 3. De teams kunnen vier time-outs en de coach kan twee time-outs op tactische wijze of uit nood inzetten.  Er zijn twee scheidsrechters aanwezig, die de regels handhaven en indien nodig straffen uitdelen. De straffen variëren van een turnover (bal voor de tegenstander), tot penalty’s van één of twee minuten.

De stoelen
De rolstoelen waarin de atleten spelen, zijn op maat gemaakt en zijn zo gebouwd dat hiermee spijkerharde tackles uitgedeeld en geïncasseerd kunnen worden. Er bestaan twee verschillende stoelen, een aanvalsstoel (plaatje 1) en een verdedigingsstoel (plaatje 2). De aanvalsstoel wordt gebruikt door de spelers met meer functie in de handen en armen. De aanvaller is vaak degene die met de bal door de verdediging moet zien te komen, vandaar het aerodynamisch design.

De verdedigingsstoel is gebouwd met een bumper, waarmee het de aanvalsstoelen vast kan zetten en het lastig kan maken om er voorbij te komen. Deze stoel wordt vooral gebruikt door spelers met veel beperking.

Afbeelding 2: Aanvalsstoel

Afbeelding 3: Verdegigingsstoel

Topsport niveau in Nederland
In Nederland is al jaren een competitie aan de gang met zes clubs uit verschillende delen van het land en een club uit Vlaanderen. Rolstoelrugby is aangesloten bij de bond Gehandicaptensport Nederland. Jaarlijks wordt door de bond een officieel Nederlands Kampioenschap georganiseerd. En hopelijk kunnen wij met DIOK hier in 2019/2020 ook meestrijden. 

Paralympische sport en internationale competitie
Rolstoelrugby is sinds 2000 een paralympische sport, waarin grote namen, als Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Frankrijk strijden om de gewilde gouden plak. Het Nederlands team kan zich in augustus proberen te plaatsen voor de paralympische spelen, als het de finale bereikt van het Europees Kampioenschap. Nederland heeft de afgelopen jaren flink gewerkt aan het team, waardoor ze in 1 jaar tijd kampioen zijn geworden van Europa divisie C en B. Dit betekent dat Nederland gepromoveerd is tot divisie A, en zich met de top van Europa mag meten tijdens het EK in Denemarken van 3 tot 12 augustus. 

Stand van zaken bij Diok
Op het moment zitten we nog volop in de voorbereidingsfase en wordt er hard gewerkt aan het opzetten van een team. Waarbij het doel is om op korte termijn al te starten met trainen en met als ultieme doel instromen in de competitie.

0
0
0
s2smodern

 

RC DIOK Leiden

Smaragdlaan 101

2332 JP Leiden

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand